We löv hösten!

Höstens fina färger!

Höstens fina färger!

Ja, vi gillar hösten…Hösten är en härlig årstid, temperaturen sjunker men luften är ofta frisk och rik på syre. På hösten kommer även de fina färgerna fram, löven på träden skiftar färg till gult, orange och rött.

Men varför bildas dessa färger och varför faller bladen av? Här följer ett utförligt svar, intressant är det! (Längst ned i texten är också ett litet tips på vad DU kan göra om det samlats lite väl många vackra löv i DIN trädgård…)

Att träden fäller sina blad, beror på kylan som sakta smyger sig in i bladen under höstnätterna. Kylan gör att cellerna i dem riskerar att frysa sonder. Fryser de sönder sprängs vävnaderna och bladet förstörs. Trädet sparar mycket energi på att självt bestämma när bladen ska falla av och förbereda sig på den processen.

Det första märkbara tecknet på bladfällning är att bladen färgas gula. Gulfärgningen beror på att de delar av kloroplasterna i cellerna som har hand om det gröna färgämnet klorofyll bryts ned och klorofyllet förstörs eller transporteras in till stammen. Då det gröna pigmentet är borta framträder de övriga färgpigmenten som finns i bladet.

De mekanismer i växten som sätter i gång bladfällningen styrs av hormoner. Det finns flera växthormoner som alla spelar olika roller i den har processen. Ett av de viktigaste är etylen som är ett mognadshormon och som även ser till att våra bär och frukter mognar. När växten känner att vädret blir kallare ökar produktionen av etylen, vilket i sin tur gör att bladen fälls.

För att hindra att växten slösar med sina resurser ser den till att tömma bladet på dess matnyttiga innehåll innan det faller av. Det gör den genom att bladsaften med näringsämnen dras in i stammen. (Källa: http://www.tradgard.org/)

Har du haft turen (?!) att just din trädgård berikats med massor av färggranna löv som du nu vill bli av med innan vintern kommer? Kontakta oss så gör vi gärna en snabb insats med lövräfsning och borttransport av löven. Du kan läsa mer om vår tjänst ”höststädning” här: www.ekmanstradgardsmiljo.se/hoststadning/

Vi önskar er en fin höstvecka, alla kunder och följare!

 

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar